Kinek kell fizeti a javításokat egy albérletben?

Az alb√©rlet sz√°mos elŇĎnnyel j√°r, √©s ezek k√∂z√© tartozik az is, hogy a tulajdonosnak kell fizetnie a jav√≠t√°sokat ‚Äď kiv√©ve, amikor nem.

M√°rpedig sz√°mos olyan eset ad√≥dhat, amikor fŇĎb√©rlŇĎ √©s alb√©rlŇĎ egym√°sra mutogat, hogy ‚Äěa te dolgod megjav√≠ttatni‚ÄĚ, ami eljuthat od√°ig, hogy ‚Äěrendben, megcsin√°ltatom, de te √°llod a k√∂lts√©geket‚ÄĚ. ki fizet1

Ahhoz, hogy elker√ľld az ilyen √©s hasonl√≥ eseteket, tiszt√°zzuk: kinek kell fizeti a jav√≠t√°sokat egy alb√©rletben?

Csak szerzŇĎd√©ssel vegy√©l ki lak√°st vagy szob√°t!

Ez nem is annyira aj√°nl√°s, mint ink√°bb a t√∂rv√©nyi felt√©teleknek val√≥ megfelel√©s. Alb√©rlet eset√©n ugyanis a felek k√∂telesek b√©rleti szerzŇĎd√©st k√∂tni, amelyeknek a PTK szerint vonatkoz√≥ szab√°lyai vannak.

A b√©rbead√≥ k√∂telezetts√©gei k√∂z√© eg√©sz sok minden tartozik, √©s nem korl√°toz√≥dik csup√°n arra, hogy a lak√°st olyan √°llapotban adja √°t, ami szerzŇĎd√©sszerŇĪ haszn√°latra alkalmas! Azt is a k√∂teless√©ge biztos√≠tania, hogy a lak√°s a b√©rl√©s teljes idŇĎtartalma alatt legyen alkalmas a haszn√°latra.

A tulajdonos kötelességei

Tekinthetj√ľk h√ľvelykujj szab√°lynak a k√∂vetkezŇĎket, amikor a b√©rbead√≥ k√∂telezetts√©geirŇĎl √©s k√∂lts√©geirŇĎl besz√©l√ľnk. Egyar√°nt a tulajdonos k√∂teles gondoskodni

‚ÄĘ  a tulajdona karbantart√°s√°r√≥l,

‚ÄĘ  az ingatlana k√∂zponti berendez√©seinek folyamatos √ľzemk√©pes √°llapot√°r√≥l,

‚ÄĘ  a k√∂z√∂s haszn√°lat√ļ helyis√©gekben, √©s e helyis√©gek berendez√©seiben keletkezett hib√°k megsz√ľntet√©s√©rŇĎl.

P√©ld√°val √©lve: ha egy lak√°sban csak szob√°t b√©relsz, akkor p√©ld√°ul a k√∂z√∂s konyha vagy elŇĎszoba ‚Äěk√∂z√∂s haszn√°lat√ļ helyis√©gnek‚ÄĚ sz√°m√≠t, √≠gy ha itt valami hiba keletkezik az √∂nhib√°tokon k√≠v√ľl (p√©ld√°ul csŇĎt√∂r√©s t√°mad, t√∂nkremegy a h√ļsz √©ves hŇĪtŇĎ, stb.) akkor a tulajdonos k√∂teless√©ge a hibaelh√°r√≠t√°s.

Persze, ha a k√°rokoz√°s gondatlans√°gb√≥l k√∂vetkezik be, akkor ott annak kell a k√°rt megt√©r√≠teni, aki okozta. Azaz a b√©rlŇĎnek vagy b√©rlŇĎknek k√∂teless√©g√ľk vigy√°zni a b√©rbead√≥ mag√°ntulajdon√°ra.

Ki fizeti a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂z√ľzemi d√≠jakat?

Ez m√°r olyan ter√ľlet, amit a b√©rbead√≥ √©s a b√©rlŇĎ szerzŇĎd√©sben hat√°roz meg. Lehet olyan, hogy a b√©rlŇĎ alacsonyabb lakb√©r√©rt cser√©be minden j√°rul√©kos k√∂lts√©get √°ll, de olyan is, hogy magasabb √∂sszeget fizet, viszont semmilyen sz√°ml√°val nem kell t√∂rŇĎdnie.

Igaz, vissza√©lni ekkor se ildomos a lehetŇĎs√©ggel, azaz ne folyjon eg√©sz nap a csap √©s √©gjen minden villany.

A legjobb persze az, ha az alberletbudapest.hu kiad√≥ ingatlan k√≠n√°lat√°b√≥l v√°lasztasz lak√°st vagy szob√°t, mert itt fixen annyi a b√©rleti d√≠j, amit felt√ľntettek, nincs tov√°bbi k√∂lts√©g az alb√©rlettel! Lesz√°m√≠tva term√©szetesen azokat az eseteket, ha t√∂nkremegy valami, amit a szerzŇĎd√©s szerint neked kell √°llnod.

© Professional Premium Property Zrt. Minden jog fenntartva