Home office depresszió és hogyan segíthetsz rajta az albérletedben

Mostanra vil√°goss√° v√°lhatott mindenki sz√°m√°ra, hogy a bez√°rts√°got √©s a szepar√°lt √©letm√≥dot nem olyan egyszerŇĪ kivitelezni √©s akt√≠van folytatni,

mint ahogyan azt p√°r h√≥nappal ezelŇĎtt hitte az emberis√©g. A hat√°rozatlan ideig tart√≥ √°llapot pedig az emberek fej√©ben is bizonytalans√°got √ľltet el √©s az esetek t√ļlnyom√≥ r√©sz√©ben ment√°lis probl√©m√°kat okozhat.

A munkav√°llal√≥k t√∂bbs√©ge ugyanis tov√°bbra is otthonr√≥l tartja a frontot. Ez pedig azt jelenti, hogy m√°r t√∂bb, mint f√©l √©ve nem l√°tt√°k a j√≥l megszokott irodah√°zat, √©s a saj√°t irodai asztalukat. Nem vehett√©k napi szinten ig√©nybe a liftet, amelyre mindig sokat kellett v√°rni, √©s mikor meg√©rkezett, zs√ļfol√°sig volt telve emberekkel. home office depresszio

A k√°v√©automat√°t, amely sokszor pocs√©k k√°v√©t szolg√°ltat, de jelenleg az is hi√°nyzik, nos, a nosztalgia √©s az idŇĎ m√ļl√°sa mindig megsz√©p√≠ti az eml√©kekeket! Ezek a k√∂zelm√ļltb√≥l sz√°rmaz√≥ eml√©kk√©pek meglehetŇĎsen klasszikus apr√≥s√°goknak tŇĪnhetnek, de egy r√©gi √©let momentumai, amelybe most sz√≠vesen visszat√©rn√©nek sokan.

Nem tal√°lkozhatnak az emberek szeretett koll√©g√°ikkal szem√©lyesen oly sokat, a fŇĎnk√∂k csup√°n e-mail-ben, telefonon, vagy √©ppen vide√≥ konferenci√°n kereszt√ľl adj√°k ki utas√≠t√°saikat √©s csekkolnak be a t√∂bbi koll√©g√°val. M√©g abban az esetben is, ha √∂sszefutn√°nk egy t√°vols√°gtart√≥ s√©t√°ra a Duna parton, vagy egy k√°v√©ra valahol egy-egy koll√©g√°val, nem teljesen √©rezz√ľk √ļgy, ezzel megjav√≠thatn√°nk, ami elt√∂rt a mindennapi szok√°sokban.

Ezek az √©rz√©sek √©s probl√©m√°k mind abb√≥l k√∂vetkeznek, hogy a munkahelyi √©let √©s az otthon, a mag√°n√©let kettŇĎs√©ge most √∂sszefon√≥dott, amellyel egy teljesen √ļj √©s szokatlan, √ļj √©letm√≥d j√∂tt l√©tre. Sokan √©rzik √ļgy, hogy ‚Äěhazahordj√°k a munk√°t‚ÄĚ, hiszen mindig a nyakukon van az, h√°la a munkahelyi laptopnak.

Mindig √ļgy √©rezhetik ezek a szem√©lyek, amikor a laptopra tekintenek, hogy v√°r r√°juk a munka abban a kis elektoromos dobozk√°ban √©s az √≥ra csak ketyeg √©s ketyeg, a teendŇĎk pedig gyŇĪlnek. Mindj√°rt kezdŇĎdik a munkaidŇĎ! Ez pedig a szorong√°s m√©rg√©t fecskendezi az elm√©be. Rendk√≠v√ľl eg√©szs√©gtelen!

Ahogyan az is negat√≠v hat√°st gyakorol jelenleg sok-sok egy√©nre, hogy az otthoni szok√°sok √©s ritu√°l√©k jelentŇĎsen megv√°ltoztak. M√≠g a reggelek val√≥sz√≠nŇĪleg √ļgy kezdŇĎdtek, hogy felkelt√ľnk, elk√©sz√ľlt√ľnk, majd rohantunk a p√©ks√©gbe, k√°v√©t √©s reggelit vett√ľnk, ezt k√∂vetŇĎen pedig ir√°ny a munkahely, most igencsak m√°sk√©pp n√©z ki a reggel.

Mostanra val√≥sz√≠nŇĪeg mindenki kialak√≠totta a home office-os √©lethez tart√≥z√≥ reggeli rutinj√°t, amely teljesen j√≥ √©s hasznos, azonban nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel mindez otthon t√∂rt√©nik az alb√©rletben. Ak√°rmennyit is mozduljunk ki a nap sor√°n, elŇĎfordulhat, hogy fizikailag el√©gg√© beszŇĪkŇĪlt a l√°t√≥k√∂r√ľnk mindezek miatt.
Nem kell azonban att√≥l tartanunk, hogy ez csak rosszabb lesz a hŇĪv√∂s idŇĎ √©s a r√∂videbb nappalok bek√∂sz√∂nt√©vel. B√°r a home office depresszi√≥ igen is val√≥s√°gos √©s sajnos sanyargatja mindennapjainkat, p√°r tr√ľkkel enyh√≠thet√ľnk szenved√©s√ľnk√∂n.

Egy ilyen hasznos tr√ľkk lehet, ha megpr√≥b√°ljuk n√∂velni produktivit√°sunkat √©s motiv√°lts√°gunkat, m√©ghozz√° azzal, hogy lehetŇĎs√©get teremt√ľnk a munk√°ra val√≥ f√≥kuszra. Bizony√°ra te is bele est√©l p√°rszor a k√©nyelem csapd√°j√°ba.
Otthonr√≥l dolgozni nagyon k√©nyelmes √©s mivel √ļgy √©rezz√ľk, hogy ‚Äěsenki sem figyel‚ÄĚ, ez√©rt kev√©s motiv√°ci√≥t √©rz√ľnk arra, hogy dolgozzunk. Nem csup√°n munkakedv√ľnk, de produktivit√°sunk is nagyban cs√∂kkenhet emiatt. √ćgy pedig a k√©sŇĎbbiekben, szabadidŇĎnkben bŇĪntudat gy√∂t√∂rhet benn√ľnket.

√Črdemes ez√©rt elt√°vol√≠tanunk magunk k√∂r√ľl a zavar√≥ t√©nyezŇĎket, amelyet k√∂nnyen elvonj√°k a figyelmet a munkahelyi teendŇĎkrŇĎl, ilyen p√©ld√°ul a h√°tt√©rzaj, a t√©v√©, r√°di√≥ zaja, k√∂nyvek k√∂zels√©ge √©s t√ļl egyszerŇĪ el√©rhetŇĎs√©ge. Ezeket mindenk√©ppen ker√ľlj√ľk munkaidŇĎben √©s rendezz√ľk gondolatainkat. Hamar √©szrevessz√ľk majd, hogy mennyivel egyszerŇĪbb koncentr√°lni √≠gy.

A m√°sik v√©glet, amikor valaki t√ļlv√°llalja mag√°t home office-ban. Lehets√©ges, hogy kihagyod az eb√©dsz√ľneted, mert senki sem sz√≥l r√°d, hogy ideje fel√°llni a sz√©kbŇĎl, a munka megv√°r. Megeshet, hogy munkaidŇĎ lej√°rt√°val is dolgozol, t√ļl√≥r√°kat v√°llalsz, vagy csak √ļj feladatba kezdesz √©s be akarod fejezni. Ilyenkor az idŇĎ gyorsan telik, √©s m√©g haza sem kell menned, hiszen m√°r otthon vagy.
Mivel ez eg√©szs√©g√ľgyi szempontb√≥l rendk√≠v√ľl kedvezŇĎtlen hossz√ļ t√°von, ez√©rt aj√°nlatos idŇĎz√≠tŇĎt, eml√©keztetŇĎt be√°ll√≠tani a sz√ľnetek √©s a munkaidŇĎ v√©ge miatt. Amikor v√©gzel, hagyd holnapra a t√∂bbi teendŇĎt √©s pihenj kicsit.
Igen hasznos lehet megk√©rni a lak√≥t√°rsad arra, hogy sz√≥ljon r√°d, abban az esetben, ha √∂nsz√°ntadb√≥l m√©gis neh√©z erŇĎt venni magadon √©s abbahagyni a munk√°t. Budapesten ugyanis sz√°mtalan munkav√°llal√≥ √©l lak√≥t√°rssal egy alb√©rletben. Ez pedig kimondottan elŇĎny√∂s, ha mindketten otthonr√≥l dolgoztok, mivel saj√°t home office partnered lehet. √ćgy pedig kev√©sb√© √©rezheted mag√°nyosnak magad.

© Professional Premium Property Zrt. Minden jog fenntartva