Albérlet vagy lakásvásárlás? Melyik éri meg jobban?

ElŇĎbb-ut√≥bb mindny√°jyunk √©lete el√©rkezik azon szakasz√°ba, amikor ideje √ļj otthont tal√°lnunk.

√Ėnk√©ntelen√ľl elŇĎj√∂n az a nem is olyan egyszerŇĪ k√©rd√©s, hogy alb√©rletbe k√∂lt√∂zz√ľnk, vagy ink√°bb vegy√ľnk fel hitelt √©s v√°s√°roljunk (a banknak) egy saj√°t otthont? alberlet vagy lakas

A z√°r√≥jeles megjegyz√©s jogos ‚Äď am√≠g a hitelt nem fizetj√ľk vissza, addig bizony a bank r√©sz√©rŇĎl adott a lehetŇĎs√©g, persze szigor√ļ felt√©telekkel, hogy elvegye a lak√°sunkat, h√°zunkat.

Joggal tehetj√ľk teh√°t fel a k√©rd√©st: melyik √©ri meg jobban, az alb√©rlet vagy a lak√°sv√°s√°rl√°s?

A lak√°sc√©l√ļ hitelfelv√©tel az elm√ļlt √©vtizedben jelentŇĎsen √°talakult, k√∂sz√∂nhetŇĎen a 2008-as vil√°gv√°ls√°gnak √©s az elk√©pesztŇĎen sok bedŇĎlt lak√°shitelnek. A lakoss√°g is √≥vatosabb lett nagyobb hitelek felv√©tele eset√©ben, mert az ember k√©tszer is meggondolja, mielŇĎtt belev√°g egy hitelbe, amit 10-20 √©v alatt tud csak visszafizetni.

Ha valaki saj√°t lak√°st szeretne, akkor fontos k√©rd√©s, hogy ki, hol, milyen lak√°st v√°s√°rol, √©s mindezt mennyi idŇĎ alatt szeretn√© megval√≥s√≠tani. M√©g akkor is, ha van elegendŇĎ vagyonod, hitel felv√©tel n√©lk√ľl egyre nehezebb lak√°st v√°s√°rolni Budapesten, hiszen bŇĎven a dupl√°j√°ra emelkedett az ingatlanok √°ra t√≠z √©v alatt.

Nagyon nem mindegy az sem, hogy r√∂vid vagy hossz√ļ t√°vban gondolkodsz

Fontos m√©rlegelni, hogy ott akarsz-e √©lni 10-20 √©v m√ļlva is, ahol lak√°st venn√©l. Amennyiben igen, akkor a lak√°sv√°s√°rl√°s val√≥ban j√≥ opci√≥ lehet. Viszont manaps√°g √©rdemes azzal sz√°molni, hogy ilyen t√©rs√©g egyre kevesebb van az orsz√°gban.

Budapest √©s vonz√°sk√∂rzete, p√°r nagyv√°ros (Debrecen, Szeged, GyŇĎr, Sz√©kesfeh√©rv√°r, stb.) √©s a nyugati hat√°rsz√©l azok a mikror√©gi√≥k, ahol biztos lehetsz benne, hogy negyed sz√°zad m√ļlva is lesz munkalehetŇĎs√©g √©s nem kell √≥r√°kat ing√°znod naponta.

Sokszor jobb választás az albérlet

Ha nehezen b√≠rsz meglenni egy helyen, nem √©rdemes lek√∂tni magad ilyen hossz√ļ idŇĎre, azonban ha a stabilit√°st √©s a biztons√°got keresed, vagy nehezen v√°ltoztatsz, √©rdemesebb belev√°gni egy saj√°t lak√°sba.

Az sem mindegy, hogy csal√°ddal m√©sz, vagy egyed√ľl. Egyed√ľl√°ll√≥k√©nt lehet, hogy kisebb lak√°st venn√©l, de azt√°n lesz p√°rod, j√∂n a csal√°d, √©s a megl√©vŇĎ lak√°sod kicsi lesz, √©s kezdŇĎdhet el√∂lrŇĎl az eg√©sz proced√ļra.

A lak√°sv√°s√°rl√°s egyik ellen√©rve, hogy az elsŇĎ idŇĎkben nagyon magasak a k√∂lts√©geid

Egyr√©szt ott van az √∂nr√©sz, ha van megtakar√≠t√°sod, akkor az odav√©sz, ott vannak az illet√©kek k√∂lts√©gei, az ingatlanad√≥, a bek√∂lt√∂z√©s √©s sok m√°s kiad√°s. √öj b√ļtorok, miegy√©b.

Minden karbantartási költség a tied és bármikor lehet extra kiadásod, amire érdemes tartalékot képezned, viszont a lakás a tied, vagy legalábbis közösen birtokoljátok a bankkal.

Az alb√©rletn√©l a haszn√°lat√©rt fizetsz, azaz a lakhat√°s√©rt kiadott p√©nzzel sosem szerzel tulajdonr√©szt, viszont rengeteg egy√©b k√∂lts√©get nem neked kell fizetned. R√∂vidt√°von teh√°t mindenk√©ppen az alb√©rlet a gyŇĎztes, kiv√°ltk√©ppen, ha eg√©szen j√≥ √°ron b√©relsz lak√°st az alberletbudapest.hu kiad√≥ ingatlan k√≠n√°lat√°b√≥l!

 

© Professional Premium Property Zrt. Minden jog fenntartva