Albérleti támogatás igénylésének feltételei

Magyarorsz√°gon az alb√©rleti t√°mogat√°s ig√©nyl√©seinek felt√©telei eset√©ben fontos tudni, hogy k√©tfajta jogc√≠men ig√©nyelhetŇĎ t√°mogat√°s!

Az elsŇĎ a mobilit√°s c√©l√ļ lakhat√°si t√°mogat√°s, a m√°sodik pedig a lak√°s c√©l√ļ munk√°ltat√≥i k√∂lcs√∂n t√°mogat√°s, amely kiterjed a bel√ľgyminiszter vezet√©se, ir√°ny√≠t√°sa vagy fel√ľgyelete al√° tartoz√≥ szervekkel hivat√°sos szolg√°lati, rendv√©delmi igazgat√°si szolg√°lati, k√∂zalkalmazotti, valamint igazs√°g√ľgyi alkalmazotti jogviszonyokra. alberlet tamogatas 2020

Mivel ez ut√≥bbi speci√°lis eset, ez√©rt jelen cikk√ľnk csak az elsŇĎ esetre vonatkozik.

A mobilit√°s c√©l√ļ lakhat√°si t√°mogat√°s l√©nyege

Az elm√ļlt √©vekben sokak sz√°m√°ra v√°lt sz√ľks√©gess√© az elrugaszkodott alb√©rlet√°rak mellett, hogy lakhat√°si t√°mogat√°st vegyenek ig√©nybe.

Csakhogy tudni kell, hogy a t√°mogat√°s ig√©nyl√©s√©nek felt√©telei el√©g bonyolultak √©s az elm√ļlt √©vek jogszab√°lyai, amelyek le√≠rj√°k az ig√©nyl√©s felt√©teleit √©vrŇĎl-√©vre, egym√°sra √©p√ľlnek. Aligha csoda, ha egy laikus ember hamar elv√©sz a paragrafusok √ļtvesztŇĎj√©ben.

N√©zz√ľk meg mik is ezek val√≥j√°ban!

A mobilit√°s c√©l√ļ lakhat√°si t√°mogat√°s 3 komponensbŇĎl √°ll √∂ssze

Mindh√°rom komponens form√°ja vissza nem t√©r√≠tendŇĎ. Ezek:

1.       helyk√∂zi utaz√°s t√°mogat√°sa,

2.       csoportos szem√©lysz√°ll√≠t√°s,

3.       lakhat√°si t√°mogat√°s.

Az elsŇĎ nagy szigor√≠t√°s a jogszab√°lyban 2017 janu√°r elej√©n t√∂rt√©nt. A szigor√≠t√°s ellen√©re a nŇĎtt a t√°mogat√°s m√©rt√©ke, teh√°t kevesebb ember juthat az√≥ta nagyobb √∂sszeghez.

Ebben az √©vben m√©g ad√≥mentesen, a cafeteria r√©szek√©nt volt ig√©nyelhetŇĎ a lakhat√°si t√°mogat√°s √©s csak hat√°rozatlan idejŇĪ szerzŇĎd√©ssel rendelkezŇĎ munkav√°llal√≥kat √©rintett, de 2018-ban ezt kibŇĎv√≠tett√©k a hat√°rozatlan idejŇĪ szerzŇĎd√©ssel rendelkezŇĎ munkav√°llal√≥kra is.

2018-ban tehát ismét változtak a feltételek

A munkaviszony kezdet√©tŇĎl az √∂t√∂dik √©vig ig√©nyelhetŇĎ lakhat√°si t√°mogat√°s szempontj√°b√≥l. K√©t √©vig a minim√°lb√©r 60%-ig terjedŇĎ m√©rt√©kben, a harmadik √©s negyedik √©vben 40%, majd az utols√≥ √©vben 20% lehet.

A minim√°lb√©r 2018-ban t√∂rt√©nŇĎ jelentŇĎs n√∂veked√©se miatt a t√°mogat√°s √∂sszege az elsŇĎ k√©t √©vben 82.000 Ft lehet maximum. Ut√°na k√©t √©ven kereszt√ľl havi 55.000 Ft, majd az utols√≥ √©vben 27.600 Ft a v√©gsŇĎ √∂sszeg. Az alberletbudapest.hu kiad√≥ lak√°s k√≠n√°lat√°ban szereplŇĎ lak√°sok k√∂z√∂tt viszont k√∂nnyen tal√°lni olyat, amelyikhez tal√°n nem is sz√ľks√©ges lakhat√°si t√°mogat√°s, annyira kedvezŇĎ a d√≠ja!

Az ig√©nyl√©s tov√°bbi gyakorlati felt√©tele, azon szem√©lyek eset√©ben, akiknek van munkaviszonyuk √©s a munk√°ltat√≥jukon kereszt√ľl szeretn√©k megig√©nyelni a lakhat√°si t√°mogat√°st:

Lak√≥helye legyen legal√°bb 60 km-re a munkahely√©tŇĎl vagy a v√°roson bel√ľli utaz√°s √∂sszes ideje (v√°rakoz√°ssal egy√ľtt) haladja meg a h√°rom √≥r√°t. Amennyiben van a munkav√°llal√≥nak a lak√≥hely√©hez k√∂zel lak√°sa, √ļgy nem szabad, hogy a haszon√©lvezeti joga meghaladja az 50%-ot.

Az utaz√°si t√°mogat√°s a fŇĎv√°rosban 100%, v√°rosok k√∂z√∂tti utaz√°s eset√©ben pedig a k√∂lts√©gek 86%-a.

A mobilit√°s c√©l√ļ lakhat√°si t√°mogat√°s 2019. janu√°r 1-tŇĎl elvesztette ad√≥mentes jelleg√©t, teh√°t ha ilyen t√°mogat√°sban r√©szes√ľlnek is az alkalmazottak 2019-tŇĎl, m√°r munkab√©rk√©nt kell ezen t√°mogat√°sokat elsz√°molni.

© Professional Premium Property Zrt. Minden jog fenntartva