Albérletben ki fizeti a javításokat?

Alb√©rletbe k√∂lt√∂zve elŇĎbb-ut√≥bb felmer√ľl a k√©rd√©s: az alb√©rletben ki fizeti a jav√≠t√°sokat? Tapasztalt b√©rlŇĎk ragaszkodnak ahhoz, hogy ez konkr√©tan beleker√ľlj√∂n a szerzŇĎd√©sbe, m√≠g a ‚ÄěkezdŇĎk‚ÄĚ eset√©ben n√©ha akkor borul a bili, amikor baj van. A kisebb jav√≠t√°sok a b√©rlŇĎt a nagyobbak a fŇĎb√©rlŇĎt terhelik

alberlet kereses tippek ok 2020 01√Āltal√°noss√°gban sz√≥lva, √©s a vonatkoz√≥ jogszab√°lyok (az √ļn. Lak√°stv.) szerint a kisebb (a lak√°s fenntart√°s√°val j√°r√≥) jav√≠t√°sokat a b√©rlŇĎ √°llja, a rendeltet√©sszerŇĪ haszn√°laton k√≠v√ľli jav√≠t√°sokat, illetve az ingatlan karbantart√°s√°t pedig a fŇĎb√©rlŇĎ fizeti.

AlapvetŇĎ ugyanis, hogy a b√©rbead√≥ k√∂teles gondoskodni h√°rom kapcsol√≥d√≥ dologr√≥l:
¬∑ az ingatlan k√∂zponti berendez√©seinek √ľzemk√©pess√©g√©rŇĎl,
· az ingatlan általános karbantartásáról, továbbá
¬∑ a k√∂z√∂s helyis√©gek √©s a lak√°sberendez√©sek hib√°inak megsz√ľntet√©s√©rŇĎl.

Mindez, √©rtelemszerŇĪen, arra vonatkozik, ha a probl√©ma nem a b√©rlŇĎ hib√°j√°b√≥l keletkezik. P√©ld√°ul ha elromlik a csap a f√ľrdŇĎszob√°ban, mert elrepedt a v√≠zcsŇĎ a falban, akkor a fŇĎb√©rlŇĎ k√∂teless√©ge azt a saj√°t k√∂lts√©g√©n megjav√≠tani.

Ha viszont a lak√°shoz tartoz√≥ mikr√≥ az√©rt mondja fel a szolg√°latot, mert a b√©rlŇĎ f√©mt√°rgyat rakott bele √©s √ļgy ind√≠totta el, akkor annak k√∂lts√©ge a b√©rlŇĎt terheli.

A b√©rleti szerzŇĎd√©snek tiszt√°znia kell a jav√≠t√°s k√©rd√©s√©t is

B√©rleti szerzŇĎd√©st m√°r amiatt is fontos k√∂tni, hogy a jav√≠t√°s √©s hasonl√≥ k√©rd√©seket megnyugtat√≥an tiszt√°zza m√°r bek√∂lt√∂z√©s elŇĎtt. Az alberletbudapest.hu kiad√≥ alb√©rletei eset√©ben p√©ld√°ul mindig tiszta √©s egy√©rtelmŇĪ szerzŇĎd√©st k√∂tt√∂k, ha innen v√°lasztod ki a sz√°modra ide√°lis alb√©rletet!

A jog azonban lehetŇĎv√© teszi, hogy a b√©rleti szerzŇĎd√©sben a felek egy√©nileg √°llapodhassanak meg a jav√≠t√°si k√∂lts√©gekrŇĎl ‚Äď p√©ld√°ul egy akkut hiba m√©rs√©kelheti a b√©rleti d√≠jat, vagy a b√©rlŇĎ maga is megjav√≠thatja a komolyabb hib√°kat √©s ekkor a szerzŇĎd√©s szerint sz√°molnak el egym√°s k√∂z√∂tt a fŇĎb√©rlŇĎvel.
Mi minŇĎs√ľl k√∂zponti berendez√©snek, illetve lak√°sberendez√©snek?

A Lak√°stv. √©rtelm√©ben az ingatlan k√∂zponti berendez√©sei k√∂z√© tartoznak p√©ld√°ul a vezet√©kez√©s, a v√≠zcsŇĎh√°l√≥zat, a szellŇĎzŇĎk, a lift, a kaputelefon, stb. egysz√≥val mindaz, ami az ingatlan komfortfokozat√°t √©s haszn√°lhat√≥s√°g√°t biztos√≠tja. A lak√°sberendez√©sek n√©mileg elt√©rnek ezektŇĎl: ide sorolja a t√∂rv√©ny p√©ld√°ul a p√°raelsz√≠v√≥t, a fali aljzatokat, a kaputelefon lak√°son bel√ľli r√©sz√©t, illetve a csengŇĎt, a redŇĎny√∂ket √©s relux√°kat, stb.
√Ėsszess√©g√©ben elmondhatjuk teh√°t, hogy egy j√≥ b√©rleti szerzŇĎd√©s teljes m√©rt√©kben tiszt√°zza a jav√≠t√°si felt√©teleket √©s a felelŇĎss√©gi k√∂r√∂ket, √≠gy ha baj van, mindk√©t f√©l az elŇĎre meg√°llapodottak szerint j√°rhat el.

© Professional Premium Property Zrt. Minden jog fenntartva